Avgift: 2 057 kr / mån

Boarea: 64 kvm

Antal rum: 2 rum och kök

Våning: 4

Interiör

Nu har du möjlighet att förvärva ett boende i både en historisk och välbevarad fastighet på Östermalm anno 1893. Det byggnadsminnesmärkta tegelhuset bjuder på generös takhöjd och en spännande historia att berätta. Här får du en bevarad sekelskifteslägenhet med tidstypiska detaljer som två stycken fungerande kakelugnar, takhöjden på över 3 m, stuckatur och högresta fönster. Fönsternischer och dörrar har bevarade speglar och kakelugnarna är vackert utsmyckade. 

En mycket attraktiv, genomgående planlösning fördelad på 2,5 rum som ligger högst upp i huset på våning 4 av 4. Fönster tillsammans med den generösa takhöjden ger rymd och magnifika ljusinsläpp. Mellan kök och vardagsrum har man valt en öppen social planlösning som erbjuder rum för stora middagsbjudningar framför den fungerande kakelugnen. Köket är ett stilrent Nolte kök. Sovrummet är rofyllt placerat mot den lugna innergården har en platsbyggd garderobsvägg och en mysig heltäckningsmatta. Här finns ytterligare en vacker fungerande kakelugn samt access till barn/arbetsrummet. 

Arbetsrummet är beläget mot innergården och är inredd med heltäckningsmatta samt platsbyggd skrivbordslösning vilket också fungerar också utmärkt som barnrum eller walk-in-closet. Badrummet är helkaklat och utrustat med spotlights, dusch och tvättmaskin. 

Här bor du på attraktiv adress med närhet till Östermalms knytpunkter Karlaplan och Östermalmstorg. Restaurangerna är de absolut bästa i det här området och i utbudet hittar du anrika sådana som Sturehof, Riche samt Daphnés som tillhör en av Östermalms klassiska kvarterskrogar. Med kort promenadavstånd ligger Gärdesfälten och Kungliga Djurgården framför dig vilka ger utmärkta möjligheter till rekreation. Föreningen har låga avgifter och är skuldfri. Välkommen att bo riktigt bra! 

Föreningen

Förening består av byggnadsminnesmärkta arbetarbostäder på Sibyllegatan 50-52 och Jungfrugatan 41-43. En stabil förening med kulturhistoriskt värdefull fastighet av sammanlagt cirka 4.768 kvm bostadsyta fördelat på 77 lägenheter, varav 76 upplåtna med bostadsrätt och 1 med hyresrätt. Föreningen förfogar även över 725 kvm lokalyta, fördelat på 12 lokaler. Marken ägs av bostadsrättsföreningen som har mycket god ekonomi. 

Föreningen köpte fastigheten 1999 och har sedan dess arbetat för att amortera av lånen. Under september 2017 blev föreningen skuldfri och amorterade av de sista av lånen. En sänkning av månadsavgiften ha skett stegvis och genomfördes första gången juli 2010 och andra gången juli 2017. Lån per kvadratmetrar är därmed 0 kr/kvm.

Ansluten till kabelnät via Com Hem. Bredband via fibernät som ägs av föreningen men Ownit AB ansvarar för driften. Bredband ingår i avgiften. 

Området har kommit att kännetecknas av den direkta närheten till Karlaplan, Djurgården, Stureplan och Fältöverstens rika utbud av butiker och caféer. Tessinparken och Gärdets stora grönområden återfinns på kort promenadavstånd. Egenskaper som dessa är sådana som påtalas utgöra en av de mest eftersöka adresserna i vår huvudstad.

Övernattningslägenhet finns att hyra för 250 kr/dygn, plats för fyra personer. Det finns bastu, cykelförråd samt tvättstuga med torkrum. Till alla lägenheter hör ett vindsförråd.

För utförda renoveringar se årsredovisning 2018. 

Fastigheten

Huset är blåklassat i Stockholms stads kulturhistoriska bebyggelseklassificering, vilket är den högsta skalan för bebyggelse av synnerligen högt historiskt värde. Klassificeringen går under kulturmiljölagen och innebär att byggnaden ska bevaras för all framtid, samt ej får byggas om, rivas eller förvanskas. Sibyllegatan 50 och 52 samt Jungfrugatan 41 och 43 uppfördes av AB Stockholms Arbetarehem och grundades av Agnes Lagerstedt, lärarinna i Hedvig Eleonora skola. Genom att samla in pengar lät Agnes Lagerstedt bygga dessa arbetarbostäder. Fastigheten bebyggdes i två etapper, den norra delen stod klar 1893 efter ritningar av Erik Ulrich och den södra stod klar 1897 och ritades ett år tidigare av Anders Gustaf Forssberg. Det är exteriört mycket välbevarat och har både portar och fönster från sitt byggår.

Dokument:

Mer fakta

Adress: Sibyllegatan 52A

Avgift: 2 057 kr/mån

Avgiften inkluderar: Värme, Vatten

Antal rum: 2

Boarea: 64 kvm

Våning: 4

Hiss: Nej

Lägenhetsnr Brf: 11503-01-01-0841

Lägenhetsnr LMV: 1401

Andelstal: 0.013947300

Upplåtelseform: Bostadsrätt - Lägenhet

Byggnadsår: 1893

Uppvärmning: Fjärrvärme

Se mer