Budgivning pågår

Bud Budgivare Datum Tid

Beskrivning

I Värmland med sina glittrande sjöar, gamla odlingslandskap och skogar fyllda med svamp, bär och vilt ligger Storfors Herrgård. Gården spänner sina anor tillbaka till 1500- talet och har bl.a. Karl IX i ägarlängden.

Dagens ståtliga huvudbyggnad har haft samma utseende sedan 1840. Byggnaden i två våningar är uppförd i trä och är ett ypperligt exempel på hur empirens slott på kontinenten översattes till gedigna och sprött dekorerade herrgårdsbyggnader i trä. Byggnaden har för Sveriges herrgårdsarkitektur det ovanliga med sammankopplande flygel- byggnader som bildar en inbjudande och skyddande gård, ett motiv som annars förekommer i slottstraditionen. På gårdssidan finns även ett nyare garage. Parksidans fasad har en kontinental karaktär med kopplade kolonner som bär upp en generös balkong där pilastrar tar vid upp till tak- listen. Parken i sig är 15 947 kvadratmeter och breder ut sig med med högvuxna träd, skulpturförsedd springbrunn, och stora gräsmattor för lek och relax.

Interiört möts man av en stor välkomnande hall med vackra panelverk och elegant trappa. Ljusinsläppet genom de många fönstren är perfekt utformat i 1800-talsbyggnader och rummen förefaller alltid ljusa. På nedre plan hittar man förutom två matsalar, ett modernt kök och ytterligare domestikavdelning. Fyra sällskapsrum erbjuds och låter man öppna väggen till östra flygeln som idag är en separat bostad har man ytterligare tre rum och kök.

Övre plan är på värmländskt vis både socialt och privat. Här är fönstren större och rummen flödar av ljus. Stora salongen med tillgång till den terrassliknande balkongen flankeras av ytterligare en salong, flera kabinett är sammankopplade med pardörrar och därefter erbjuds en lugn sovavdelning. Den värmländska brukskulturen genomsyrar väggarna som både signalerar ståt och värme. Herrgårdens 176-åriga historia kan lätt avläsas i vackra detaljer från restaureringen från 1896 med glasade dörrar och ståtliga kakelugnar. Nästa omvandling kom 1912 där kassavalv och ytterligare två rum lades till. Fem år senare kom den ståtliga verandan och parken. Vackra snickerier från 20-talet återfinns i harmoni med gårdens grundarkitektur.

På senare tid har huset genomgått en varsam och kärleksfull restaurering där kalkstensgolv tillkommit, trä- och parkett golv tagits om hand och ägarnas känsla för vardagslyx märks i såväl klassiska som lekfulla dekormålerier.

Gården om 950 kvadratmeter är en dröm där ett bekvämt och modernt boende möter herrgårdsromantiken, historien och trädgårdsintresse. Här kan man ha flergenerations- boende, representativt affärsliv och samtidigt förse sina barn med en magisk plats att växa upp på. 

Flyglarna är sammanbyggda med huvudbyggnaden och den norra flygeln är avskild som egen lägenhet om ca 250 kvm, modernt renoverad och mycket funktionell. Till herrgården hör en sidobyggnad om ca 80 kvm inrett med wc och pentry samt 2 rum varav ett som tidigare var inrett till musikstudio. Ett äldre visthus finns också på tomten samt ett garage. Tomten ligger intill lillforsen och har ett vattenspegel synlig från flera rum på södersidan. Trädgårdspark om ca 1,5 ha.

Från herrgården tar det endast 55 min till Örebro flygplats och ca 60 min till flygplatsen i Karlstad. 

Renoveringar

  • Tidigare ägare: Omfattande reparationer/ombyggnader invändigt blev färdigställda år 2000.
  • Vinden tilläggsisolerad 2011-2012
  • Nuvarande ägare: Ny bastu, ny varmvattenberedare och nya ytskikt i södra flygelns källare. Färdigt feb-16.(Försäkringsskada)
  • Avloppet spolat av LBC 2016 i "arkivet" och Maj 2017 i huvudbyggnaden.
  • Samtliga eldstäder är godkända utom kakelugnen i stora salen på övervåningen som enligt uppgifter ej är provtryckt.
  • Regelbunden sotning av skorstenen enl. anvisning från sotaren

Område

I Storfors kommun bor drygt 4000 personer och här finns drygt 200 registrerade företag. Nyföretagandet har under senare år varit stort i kommunen.

Som ett blått band slingrar sig Bergslagskanalen, som inte är någon egentlig kanal utan ett helt sjösystem med åar, sjöar, kanaler och slussar, genom Storfors kommun. Här fraktades järnet på 1800-talet och här finns idag alla möjligheter till ett aktivt friluftsliv i historiska kulturmiljöer. Här finns 570 kilometer strandlinje med badplatser, vandringsleder, paddlingsleder och många mindre cykelvägar samt möjlighet till gös- och regnbågsfiske. Vintertid plogas isbanor på flera sjöar där långfärdsskridskoåkare kan sträcka ut. Det finns skidspår vid elljusslingan centralt i Storfors, men även på andra ställen. Här finns goda möjligheter till idrott, motion och friluftsliv med 30-talet idrottsföreningar som har aktiviteter för olika åldrar och erbjuder allt från körsång och boule till ridning, judo, och motorsport. Här finns även aktiva klubbar för golf, bollsporter, fiske, hundsport och skytte. Strax utanför tätorten finns Lundsbergs golfklubb som har en 9-hålsbana av park och skogskaraktär.

Under slutet av 2016 invigdes den nyrenoverade biografen i Kulturhuset. Den erbjuder nu bild i 4K tillsammans med ett nyinstallerat ljudsystem och här finns det hela 215 platser i en stor salong. Här finns även bibliotek, konsthall, lokaler för föreläsning, dans, musik, film, foto och konstnärligt skapande.

I Storfors kommun finns Vargbroskolan för årskurs 4-9 samt Kroppaskolan med förskoleklass och årskurs 1-3 och Bjurtjärns skola för elever upp till och med årskurs 6. Privata Lundsbergs internatskola erbjuder flera gymnasielinjer även för elever som inte bor på internatet. I Storfors finns fem kommunala förskolor och en öppen förskola för daglediga barn & föräldrar.

Byggnadsbeskrivning

Småhusenhet, bebyggd (220)
Byggnad, värde: 435 000 kr
Mark, värde: 93 000 kr
Summavärde: 528 000 kr

Taxeringsår: 2015
Byggår: 1840
Värdeår: 1929

Servitut

Ledningsrätt va, Last
1760-00/13 - 5, 2000-12-14

Officialservitut väg, Last
1760-00/13 - 4, 2000-12-14

Officialservitut väg, Last
1760-00/13 - 3, 2000-12-14

Officialservitut allmän gatutrafik, Last
1760-00/13 - 2, 2000-12-14

Ledningsrätt avlopp, Last
17-Å-5172 - 1

Dokument:

Mer fakta

Adress: Lillforsvägen 1B

Pris: 6 900 000 kr

Antal rum: 21

Boarea: 950 kvm fastighetsregistret

Biarea: 80 kvm enligt säljarens information

Upplåtelseform: Friköpt - Småhus

Byggnadsår: 1840

Uppvärmning: Berg och jordvärme, vattenburna radiatorer

Se mer

Storfors Herrgård

Storfors Herrgård

Hall

Hall

Hall

Trapphus

Badrum

Sovrum

Sovrum

Salong

Vardagsrum

Vardagsrum

Sovrum

Genomgång

Kök

Matsal

Ovrigt

Terass

Arkivet

Kök flygeln

Vardagsrum flygeln

Badrum flygeln

Planritning Entréplan

Planritning Övre plan

Planritning Flygeln

Planritning Arkivet